Tips en advies


Hoe onderhoudt u uw bril, wat u best wel en niet doet.

✔ Wel

✘ Niet

Gebruik stromend water en het meegeleverde doekje.

Gebruik van tandpasta, speeksel,  alcohol of vloeibare reiniger voor glazen. (Dat laatste mag  gebruikt worden als de glazen erg vuil zijn, en het geen alcohol bevat)

Bewaar uw bril in het brillendoosje wanneer u hem niet gebruikt. Als je er geen hebt, leg ze dan veilig weg met de glazen naar boven gericht.

Uw bril afvegen met een sweater, T-shirt, blouse, stropdas, zakdoek, vieze doek, enz.

Gebruik een schoon doekje.

Blootstellen aan hitte (max. 35°C), te lang in de auto, zon, sauna, ... laten liggen. DIrecte blootstelling aan de hitte van een föhn.

Controleer regelmatig de staat van de glazen.

Blootstellen aan koude. (Min. temperatuur -10°C)

 

Het doekje warmer dan 40°C wassen of een wasverzachter gebruiken.

 

Gebruik van alle soorten vloeibare zeep.

 

Het gebruik van glasreinigende vloeistoffen die schurend zijn voor brillenglazen met antireflectie-coating.

Als de pootjes te los of te strak zijn en je hebt een acetaat (plastic) montuur, kun je ze verwarmen met een föhn (let op dat je de glazen niet verwarmt) gedurende ongeveer 20 seconden, waardoor je de pootjes onder een gewenste hoek kunt buigen.

Hoe kies ik een montuur dat bij mij past?

  • Ovaal gezicht: Rechthoekige, ovale, vierkante of ronde monturen. Geen smalle monturen.
  • Hoekig gezicht: Ovale of ronde monturen. Bij voorkeur onzichtbaar en halfrand, dan hoekige monturen.
  • Rond gezicht: Rechthoekig of vierkant. De hoekige monturen werken bijzonder goed. Complete monturen passen het best, maar ook halfrand monturen kunnen. Vermijd kleine glazen.
  • Hartvormig gezicht : Rechthoekige of ovale monturen. Vermijd zware of te grote monturen, en drukke motieven. Onzichtbare monturen verzachten uw gezicht en balanceren de lijnen van het gezicht.
  • Diamantvormig gezicht : Rechthoekige, ovale en vlindervormige monturen of een randloos montuur  met een duidelijk gedefinieerde bovenlijn.

Hoe kies ik glazen die bij mij passen?

Sterkte

Enkelvoudig, multifocaal of degressief, welke kies ik?

De keuze van de glazen wordt bepaald door de behoeften van uw ogen en uw levensstijl.

De meeste mensen hebben glazen met één gezichtsveld nodig, maar voor degenen die de leeftijd van ouderdomsverziendheid hebben bereikt, kan de keuze een beetje complexer zijn.

Controleer eerst uw oogmeting om erachter te komen wat u het beste past.

  • Enkelvoudige glazen: geschikt voor mensen die geen ouderdomsverziendheid hebben en voor mensen die er niet in slagen om zich aan te passen aan multifocale glazen of die geen bril nodig hebben voor een bepaalde afstand. (lezen, scherm,.....)
  • Multifocale glazen : Geschikt voor diegenen die de verschillende afstanden (dichtbij, midden en veraf) in dezelfde bril moeten integreren. Om aanpassingsproblemen te verminderen raden wij u aan om te kiezen voor monturen met minimaal 30-34mm hoge glazen.
  • Degressieve brillenglazen : Geschikt voor ouderdomsverziendheid in een werkomgeving, van 30cm tot 1m50.

Verdunningsindexen

De keuze van de verdunning is delicaat, omdat deze niet alleen afhankelijk is van de sterkte, maar ook van het gekozen montuur, de afmetingen en vorm van de glazen en zelfs de pupilafstand.

Het resultaat kan dus heel verschillend zijn bij dezelfde persoon.

We kunnen u echter een paar tips geven om uw keuze makkelijker te maken.

  1. Denk aan de SPH en CYL zonder tekens: voor -3.25, +1.25 x 90º zou het 3.25 en 1.25 zijn.
  2. Voeg SPH + CYL toe zonder rekening te houden met de tekens (3.25 + 1.25 = 4.50). We zullen naar dit totaal verwijzen voor de keuze. Dit is niet helemaal de manier om te berekenen, maar het geeft u een nauwkeuriger beeld van de verdunningsindex die u nodig heeft.
  3. Controleer de aanbevolen index voor deze totale waarde.
  • Index 1.50 : Tot 50% lichter dan minerale lenzen, ze zijn geschikt met een sferische correctie (aangegeven met SPH op uw voorschrift) van +/- 2.00 en minder of met een cilindrische correctie (aangegeven CYL op uw voorschrift) van +/- 1.50 en minder. Indien u zowel SPH- als CYL-correcties nodig heeft, mag het totaal niet meer dan 2,50 dioptrieën bedragen.
  • Index 1.60 : meer resistent en tot 20% dunner dan index 1.5 lenzen, zijn ze bijzonder geschikt voor sferische correcties tussen +/- 2.25 en +/- 3.75 of cilindrische correcties tussen +/- 1.75 en +/- 2.75. Als u zowel SPH- als CYL-correcties nodig heeft, mag het totaal niet meer dan 4,50 dioptrieën bedragen.
  • Index 1.67 : tot 30% dunner dan glazen met een index van 1.5, ze zijn bijzonder geschikt voor sferische correcties tussen +/- 4.00 en +/- 6.00 of cilindrische correcties tussen +/- 3.00 en +/- 4.00. Als u zowel SPH- als CYL-correcties nodig heeft, mag het totaal niet meer dan 6,50 dioptrieën bedragen.
  • Index 1.74 : tot 40% dunner dan glazen met een index van 1.5 . Onze dunste glazen zijn ontworpen voor de meest hoge voorschriften. Deze extreem dunne lenzen zijn geschikt voor sferische correcties van +/- 6,25 tot +/- 10,00 of cilindrische correcties tussen +/- 4,25 en +/- 6,00. Als u zowel SPH- als CYL-correcties nodig heeft, zou het totaal van 6,50 dioptrieën zijn.

Enige aanvullende informatie is van toepassing

Als de glazen zeer klein zijn (dus hoogte onder de 28 mm en breedte onder de 50 mm) is het vaak mogelijk om nog steeds vrij esthetische en lichte lenzen te hebben met een lagere index dan aanbevolen, voor "normale" monturen (dus hoogte 29-34 mm en 50-52 mm breedte). Voor grote glazen (dus hoogte boven de 34mm en breedte boven de 53mm) is het waarschijnlijk beter om voor dunnere glazen te kiezen of eventueel het model te veranderen omdat het resultaat u misschien niet zal bevallen.

Als u nog twijfelt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Schrijf u in op de nieuwsbrief en ontvang een waardebon van € 8!