Hoe meet u correct de grootte van uw bril?


De grootte van de bril heeft zowel invloed op uw comfort als op uw algehele uitstraling. U kunt hier ontdekken welke brilmaat bij u past en hoe u deze kunt bepalen.

Bij het kopen van een bril moet u ervoor zorgen dat deze bij uw gezicht past. De grootte en vorm van de glazen spelen hierbij een belangrijke rol. De vorm van het gezicht geeft aan welke brilvorm het beste bij het gezicht past. De brilmaat is cruciaal voor een comfortabele pasvorm en hoog draagcomfort.

Hoe kunt u de grootte van uw bril meten?

Voordat u een bril koopt, moet u de maat van uw bril bepalen. Als u al een bril heeft en tevreden bent met de maat, kunt u deze als leidraad gebruiken. U kunt de informatie aan de binnenkant van de pootjes of op de neusbrug vinden. De specificaties in millimeters voor de glasbreedte, brugbreedte en veerlengte zijn internationaal gestandaardiseerd.

Natuurlijk kunt u ook eenvoudig uw oude bril meten met een liniaal of meetlint. Voor een nauwkeurige meetresultaat is het het beste om de glazen op een tafel te plaatsen. U moet de volgende maten bepalen:

 • Glasbreedte: geeft de breedte van het glas op het breedste punt aan. Dit wordt gemeten vanaf de binnenkant naar de buitenkant van de glasrand (in mm).
   
 • Brugbreedte: Geeft de kortste afstand tussen de twee glazen aan. Dit wordt gemeten op het smalste punt aan de binnenkant - tussen de glazen of van glas tot glas (in mm).
   
 • Brillenpootlengte: geeft de lengte van de pootjes aan tussen het scharnier en de gebogen uiteinden van de pootjes. Dit wordt gemeten vanaf het glas tot aan het volledige pootje inclusief de kromming (in mm).
   
 • Glashoogte: Geeft de hoogte van het glas op het hoogste punt aan. Dit wordt gemeten vanaf de onderste binnenrand tot aan de binnenste bovenrand van de glasrand (in mm).
   
 • Montuurbreedte: geeft de breedte van het montuur aan op het breedste punt van de voorkant. Dit wordt gemeten vanaf het uiterste punt aan de rechterkant tot het uiterste punt aan de linkerkant recht over de voorkant (in mm).

Op deze manier bepaalt u uw ideale brilmaat.

Lengte van frame-armen

Frontale meting

Breedte en hoogte van glas

Breedte van de neusbrug

Comfortabel dragen dankzij een bril van de juiste maat

De juiste maat van de bril gaat hand in hand met een hoog niveau van comfort en een harmonieuze algehele uitstraling.
Het draagcomfort van de bril wordt beïnvloed door twee factoren: de breedte van de neusbrug en de lengte van de pootjes.

Breedte van de neusbrug:
Om ervoor te zorgen dat uw bril goed op zijn plaats blijft zitten, moet de neusbrug optimaal passen bij de breedte van uw neus.

 • Als de neusbrug te breed is, zullen de bril afglijden en uw gezichtsprestaties worden beïnvloed, omdat het optische centrum dat is berekend bij het centreren van het glas zal verschuiven.
 • Als de neusbrug te smal is, veroorzaakt dit ongemakkelijke drukpunten.

Als u een bredere neus heeft, is een brede neusbrug voordelig voor u en de vorm van de neusbrug kan ook bepalend zijn.

Bijvoorbeeld, een sleutelgatbrug is bijzonder gunstig voor een platte neusbrug, omdat deze hoger geplaatst is en de neus langer en smaller laat lijken.

Als u een brilmontuur van plastic heeft zonder neuspads, moet u ervoor zorgen dat de pasvorm goed is tijdens het passen, omdat de neusbrug niet achteraf kan worden aangepast. Bij modellen met neuspads is aanpassing achteraf geen probleem.

Lengte van de pootjes:
De lengte van de pootjes is erg belangrijk voor de pasvorm van de bril. Als de pootjes te kort of te lang zijn, blijft de bril niet goed zitten en kan deze gemakkelijker afglijden.

Esthetisch aspect dankzij glazen van de juiste maat.

De hoogte van de glazen, de breedte van de glazen en de breedte van het montuur bepalen het effect van de bril.

Breedte van het montuur / breedte frontaal:
Om de perfecte montuurbreedte te vinden, is het handig om naar de contouren van het gezicht te kijken. De breedte van het montuur moet ongeveer overeenkomen met de breedte van uw gezicht.

Hoogte van de glazen / breedte van de glazen:
De hoogte en breedte van de glazen zijn bepalend voor het gezichtsveld. Smalle glazen beperken het gezichtsveld en kunnen de drager hinderen vanwege de zichtbaarheid van het montuur aan de zijkant. Vooral bij multifocale brillen moet de hoogte van de glazen iets groter zijn, omdat er voldoende ruimte moet zijn voor de verschillende correctiegebieden. Bij onze progressieve brillen vindt u alleen glazen die aan deze criteria voldoen.

De bril mag niet breder zijn dan het gezicht. Vooral bij hoge dioptrische waarden mag het glas niet breder zijn dan het gezicht, omdat het glas anders dikker zal zijn vanwege de grootte en daardoor aanzienlijk de grootte van de ogen zal verminderen.

In onze online winkel kunt u de filterfunctie gebruiken om te zoeken naar de gewenste frontale breedte (S, M of L) of direct de gewenste afmetingen invoeren. Onze online pasfunctie kan u ook helpen bij het virtueel passen van de bril. Als u het gewenste model in de juiste maat heeft gevonden, abonneer u dan op onze nieuwsbrief en bespaar 8 euro op uw brilbestelling.

Schrijf u in op de nieuwsbrief en ontvang een waardebon van € 8!