Ray-Ban brillen: een cultstatus

Ray-Ban brillen hebben nu een cultstatus. Hieronder leest u meer over het succesverhaal, de modellen en de onderscheidende kenmerken van Ray-Ban brillen.

De eerste Ray-Ban brillen waren het antwoord op een probleem waarmee veel piloten van de Amerikaanse luchtmacht werden geconfronteerd: de intens blauwe lucht en het zonlicht veroorzaakten hoofdpijn en misselijkheid tijdens vluchten. Om deze problemen te verlichten kreeg de firma Bausch & Lomb in 1929 de opdracht een speciale bril voor piloten te ontwikkelen. De specialist in medische optische apparatuur presenteerde het prototype van de pilotenbril in 1936. Dit waren zonnebrillen met groene glazen die een hoog percentage zichtbaar licht tegenhielden. Zo legde het bedrijf de basis voor een van de cultmodellen van Ray-Ban: de Aviator.

Ray-Ban dankt zijn naam indirect aan de generaal die het prototype destijds bij Bausch & Lomb bestelde. In zijn briefing vroeg John MacCready om een pilotenbril die de zonnestralen effectief zou blokkeren (in het Engels: rays).

De succesvolle modellen van Ray-Ban

De Aviator was de eerste Ray-Ban zonnebril die een breed publiek bereikte. De Aviator zonnebril verhuisde snel van de cockpit naar de straat en uiteindelijk naar het bioscoopscherm. Ze werden een vaste waarde als vaste accessoire van Tom Cruise in de hitfilm "Top Gun" uit de jaren tachtig. Ray-Ban Wayfarers, beter bekend als de Blues Brothers zonnebrillen, waren een vergelijkbaar succes. Samen met John Belushi en Dan Aykroyd speelden zij de derde geheime hoofdrol in de muzikale film. Maar voor veel sterren waren Ray-Ban brillen niet alleen accessoires, ze werden ook privé gedragen. Naast acteurs als Marilyn Monroe behoorden intellectuelen en politici tot de bekende fans van deze bril. Arthur Miller en de voormalige Amerikaanse president John F. Kennedy werden regelmatig gezien met een Ray-Ban bril.

De succesvolle modellen van Ray-Ban zijn talrijk en nemen toe. Naast klassiekers als de Aviator en Wayfarer behoren ook de Ray-Ban Clubmaster, Outdoorsman en Round Metal tot de iconische modellen. Om met de tijd mee te gaan, brengt de brillenspecialist regelmatig klassieke monturen opnieuw uit. Licht gewijzigde ontwerpen en kenmerken zoals opvouwbare monturen of gepolariseerde lenzen worden aan de portefeuille toegevoegd. Om brillen naar ieders smaak te kunnen aanbieden, zijn glazen en monturen in vele variaties verkrijgbaar.

Zo herken je een originele Ray-Ban.

Vaak gekopieerd, maar zelden geëvenaard - om er zeker van te zijn dat een bril een Ray-Ban origineel is, is het de moeite waard naar de details te kijken. Een onderscheidend kenmerk van brillen van alle generaties is het Ray-Ban opschrift op de rechter rand van de bril. Deze is te vinden op de originele bril uit de jaren vijftig en op de modellen die nu op de markt zijn.

Andere kenmerken verschillen echter. Terwijl op oudere brillen een BL (Bausch & Lomb) op de rand van beide glazen is gegraveerd, staat dit kenmerk alleen op de linkerlens van de nieuwere modellen. Bovendien is de BL vervangen door een RB (Ray-Ban). Oudere generaties brillen dragen ook de BL op de neusbrug en de identificatie B&L RAY-BAN U.S.A. op de brug tussen de glazen. Het opschrift Bausch & Lomb RAY-BAN U.S.A. staat aan de binnenkant van de linkertip en het bijbehorende modelnummer aan de binnenkant van de rechtertip.

Naast de BL die op de linkerlens is gegraveerd, is de merknaam tussen de twee lenzen een onderscheidend kenmerk van de huidige Ray-Ban brillen. Dit staat ook op de rechterkant van de bril, samen met het originele Made in Italy label. In de linkertempel vindt u de naam en het nummer van het model.

In onze online shop vindt u een selectie van exclusieve Ray-Ban zonnebrillen en brillen op sterkte voor mannen en vrouwen. 

Ontdek het brede assortiment van het cultmerk. Ontdek Ray-Ban zonnebrillen en Ray-Ban brillen online bij Brillen24. Bekijk ook onze Ray-Ban multifocale glazen.

Schrijf u in op de nieuwsbrief en ontvang een waardebon van € 8!